Tidak dinafikan, enjin Honda dengan sistem injap VTEC cukup popular dan mempunyai ramai peminatnya. Sehinggakan walaupun tidak mempunyai kereta Honda, ia dijadikan pilihan untuk modifikasi memacu pelbagai model kenderaan. Ini antara yang baru kami temui di dalam internet – Porsche 911 930 yang di bahagian belakangnya terdapat enjin K20A2.

Asalnya, Porsche 911 930 ini dikuasakan oleh enjin enam silinder turbo, tetapi pemiliknya mahukan satu projek yang berbeza, dan enjin K20A2 (berkemungkinan daripada model Acura RSX Type S Amerika Syarikat) dipilih sebagai ‘naik taraf’. Enjin ini juga ditambah dengan sistem pengecas turbo.

Bagi peminat enjin ini, modifikasi tersebut mungkin dipersetujui, tetapi bagi penggemar Porsche klasik, ia boleh jadi ‘menyakitkan’ melihat kereta tersebut kini dipacu pula oleh enjin daripada pengeluar Jepun, berbanding Jerman tempat asalnya.

Saksikan sendiri kereta ini dalam video di atas, termasuk bagaimana bunyi semasa ia memecut. Bagi yang sudah biasa, dari bunyinya sahaja sudah boleh diketahui ia bukan daripada enjin enam silinder, tetapi adalah empat silinder.