Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) dan Express Rail Link Sdn Bhd (ERL) telah melancarkan KL TRavelPass, iaitu tiket pengangkutan integrasi yang menawarkan kemudahan lebih efisien bagi pengguna rangkaian rel di Kuala Lumpur, terutamanya golongan pelancong, laporan Bernama.

Pelancarannya telah disempurnakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nancy Shukri di KL Sentral semalam. Majlis tersebut turut dihadiri oleh Pengerusi Eksekutif ERL Tan Sri Mohd Nadzmi Mohd Salleh.

Bercakap kepada pemberita selepas pelancaran, Nancy berkata, kad tersebut memberikan kelebihan buat pelancong dan rakyat tempatan yang membolehkan mereka pergi ke destinasi yang ditujui di sekitar ibu kota dengan menggunakan KLIA Ekspres (iaitu dari/ke KLIA) dan rel Rapid KL.

“Kita menjangkakan kedatangan para pelancong ke negara ini mencecah 31 juta bagi 2017, dan saya meletakkan harapan yang tinggi agar dua rakan kerjasama ini mampu mencapai objektif mereka dengan adanya KL TravelPass,” ujarnya.

KL TRavelPass didatangkan dengan perkhidmatan pengangkutan KLIA Ekspres dan dua hari penggunaan tanpa had dengan rel Rapid KL. Berharga RM70 untuk pengangkutan sehala dan RM115 bagi pengangkutan dua hala, kad ini boleh dibeli di kaunter tiket KLIA Ekspres di KLIA, KLIA2 dan Balai Berlepas di KL Sentral.

Nancy menambah, pelancaran KL TravelPass ini tepat pada masanya iaitu di saat Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 yang bakal dilancarkan pada 19 Ogos ini, memulakan acara. Secara tidak langsung memudahkan lagi para pelancong asing yang ingin ke lokasi Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 ini dengan menaiki perkhidmatan pengangkutan awam yang disediakan termasuk LRT, MRT dan monorel.