Di Malaysia ketika ini, tak salah kalau ingin menyifatkan model Lexus LC 500 sebagai model flagship jenama mewah itu yang ada ditawarkan untuk pasaran tempatan. Ia sebuah coupe mewah yang memiliki pelbagai kelebihan, terutama jika dibandingkan dengan model-model pesaing yang lain, yang ada diantaranya dijual pada harga yang jauh lebih mahal daripadanya.

Dilancarkan di sini hujung Julai lalu, Lexus LC 500 dijual pada harga bermula RM940k. Model ini dilengkapi dengan enjin 2UR-625 V8 5.0 liter, dengan kemampuan 471 hp dan 540 Nm. Kuasa ini disampaikan kepada roda belakang melalui kotak gear automatik Direct Shift 10-kelajuan. Melalui padanan ini, LC 500 boleh memecut dari keadaan pegun ke 100 km/j di bawah 4.5 saat dan mencecah kelajuan maksimum 270 km/j.

Ia dibina menggunakan kerangka Lexus Global Architecture – Luxury (GA-L). Platform yang digunakan dibangun daripada gabungan bahan seperti besi kekuatan tinggi, aluminium serta gentian karbon. Rangka badan pula dibina kebanyakannya daripada besi high-tensile yang lebih kukuh berbanding struktur karbon, misalnya yang digunakan pada model supercar Lexus LFA.

Apa yang ada pada model ini sebenarnya? Adakah ia berbaloi dengan harganya? Bagaimana pula penawarannya jika dibandingkan dengan model pesaing yang mungkin berada dalam satu kelas dengannya? Ini antara pertanyaan yang cuba jelaskan di dalam video ini. Selamat menonton.

GALERI: Lexus LC 500 di Malaysia