Menurut kajian yang dilakukan oleh Ernst & Young, keuntungan yang dijana oleh BMW bagi separuh pertama tahun ini adalah lebih tinggi berbanding seteru utama senegaranya iaitu Daimler serta pengeluar automotif nombor dua dunia juga dari Jerman – Volkswagen, lapor agensi berita Jerman DPA.

Berdasarkan laporan tersebut, BMW berjaya mencatatkan angka jualan 49.25 bilion euro dan memperolehi keuntungan 5.58 bilion euro bagi margin keuntungan 11.3% dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini.

Apa yang mengejutkan, pengeluar dari Jepun iaitu Suzuki berada pada kedudukan kedua untuk margin keuntungan terbaik dengan 10.3%, manakala Daimler pada kedudukan ketiga dengan 9.7%. Volkswagen pula hanya berada pada kedudukan kelima dalam carta 10 terbaik, dibelakang GM dengan margin 7.7%.

Angka-angka yang dicatatkan ini meneruskan trend yang direkodkan tahun lalu, di mana pada tahun penuh 2016 BMW mencatatkan margin keuntungan 10%, dan berada dihadapan Daimler (8.3%), tetapi dengan pengenalan pelbagai model baharu dari saingannya itu dapat mengurangkan jurang kemudiannya.

Walau bagaimanapun, laporan tersebut turut menyatakan jika dinilai hanya pada perniagaan dalam sektor automotif, Daimler sebenarnya membuat untuk yang lebih besar dari BMW. Namun keuntungan Daimler berkenaan juga sebenarnya masih lagi jauh jika dibandingkan dengan Ferrari, yang mencatatkan margin paling tinggi di dalam industri.

Kajian E&Y ini juga mengatakan cabaran dalam pasaran akan terus memberikan kesan terhadap semua pemain dalam industri, dan menambah bahawa jualan pada pasaran Eropah kini menurun manakala perkembangan yang melebihi purata pada pasaran China bakal menyebabkan berberapa pengeluar Jerman akan bergantung pada pasaran republik rakyat tersebut.