Dilancarkan pada Februari lepas, kini kami membawakan galeri penuh untuk Maserati Levante. SUV pertama bagi jenama ini ditawarkan pada harga RM888,800 (termasuk cukai tempatan), dan hanya didatangkan dengan varian janaan diesel sahaja.

Levante dijanakan oleh enjin evolusi terkini Maserati, 3.0 liter Turbodiesel 600 V6 common rail, ia menawarkan kuasa sehingga 275 hp pada 4,000 rpm dan tork 600 Nm antara 2,000 rpm hingga 2,600 rpm. Memberikannya keupayaan dengan ledakan dari 0-100 km/j dalam hanya 6.9 saat, juga mampu mencapai kelajuan maksimum sehingga 230 km/j.

Ia juga dipadankan dengan kotak gear automatik ZF lapan-kelajuan, yang menjanjikan penukaran gear yang lebih pantas dan lancar, bergantung pada mod pemanduan yang dipilih iaitu “Normal”, “I.C.E”, “Sport” dan “Off-Road”. Setiap satu mod ini adalah bersesuaian dengan karakter pintar enjin, transmisi, suspensi dan elemen elektronik yang lain. Penggunaan bahan apinya pula dianggarkan sekitar 7.2 liter bagi setiap 100 km.

Seperti mana kenderaan sport prestasi tinggi yang lain, Levante turut memiliki ciri aerodinamik yang lebih efisien iaitu hanya 0.31, terbaik dalam kelasnya.

Levante dibina dengan material yang ringan, dengan pengagihan beratnya antara 50:50 dan juga mempunyai pusat graviti paling rendah dalam kelasnya. Sekali gus memberikannya kestabilan yang cukup mantap bagi SUV mewah seumpamanya.

Malahan ia turut menampilkan beberapa elemen teknikal yang lebih eksklusif termasuk Suspensi Udara, penyerap hendak kawalan elektronik Skyhook dan sistem Q4 AWD, yang didatangkan secara standard, dan pengkhususan yang lebih tinggi termasuk dalam dua pakej iaitu Sport dan Luxury.

Bagi penggayaannya, Levante memperagakan rekaan sofistikated yang yang ditampilkan oleh kebanyakan model Maserati yang lain. Ini termasuklah gril radiator yang lebih langsing, lampu utama bi-xenon (dengan lampu nyalaan siang LED) berbentuk runcing dan garisan melunjur pada sisinya. Ia juga hadir dengan tingkap pintu tanpa bingkai dan tayar bersaiz 255/60 ZR18. SUV di dalam foto ini dilengkapi dengan unit Anteo 21-inci yang dibaluti tayar Pirelli P Zero bersaiz 265/40 di hadapan dan 295/35 di belakang, dengan kos tambahan.

Bagi dalamannya, ia juga hadir dengan pilihan pek Zegna Edition dengan kombinasi kulit Italian bersama material sutera Ermenegildo Zegna. Selain itu, ia turut mengetengahkan imej Human Machine Interface serta beberapa elemen yang menampilkan nilai mewah dan sofistikated termasuk Kawalan kelajuan Adaptif dengan fungsi Stop & Go, paparan skrin sesentuh 8.4-inci dengan kawalan rotary baharu, fungsi AHA, tambahan kepada Maserati Touch Control Plus dengan AM, FM dan DAB digital bersama pilihan sambungan rangkaian.

Bagi aspek keselamatan, ia turut menampilkan ABS dengan EBD, Amaran Pelanggaran Hadapan, sistem Bantuan Brek, Amaran Ketibaan Lorong dan kamera Pandangan Sekeliling.

Maserati Levante kini telah pun berada di bilik pameran Naza Italia di Petaling Jaya, dan turut ditawarkan dengan waranti selama tiga-tahun tanpa perbatuan terhad bersama Maserati Premium Service Plus selama tiga-tahun atau 60,000 km (mana yang tiba terlebih dahulu).