Volvo XC40 baharu antara model yang dinantikan tahun ini, dan pengeluarnya telah mengesahkan model XC paling kecil ini bakal dipertontonkan di peringkat global pada 21 September ini. Menurut yang diumumkan menerusi laman Facebook rasmi mereka, penampilan perdana SUV ini akan disiarkan secara langsung dari Milan.

Beberapa minggu lepas, pengeluar kenderaan ini telah mengeluarkan beberapa teaser dan previu bagi XV40, memberikan beberapa petanda mengenai model ini.

XC40 merupakan kereta pertama yang dibina dengan binaan Compact Modular Architecture (CMA) terbaharu dari Volvo, dijanakan oleh enjin petrol dan diesel Drive-E 2.0 liter empat-silinder . Turut dijangkakan penjana kuasa T5 Twin Engine Plug-in hybrid, dengan menampilkan enjin 1.5 liter tiga-silinder Drive-E, motor elektrik, dan transmisi automatik dwi-klac tujuh-kelajuan baharu.

Volvo berkata, ia akan diikuti dengan laluan pembangunan baharu bagi SUV bersaiz kecil, dengan memberikan kebebasan kepada para pereka untuk membentuk kereta yang bersikap individualiti dan menyeronokkan.

Malahan material dan palet warna yang digunakan adalah refleksi bagi pendekatan ini, ditambah pula ia turut menawarkan pelbagai elemen menarik termasuk ruang storan yang diperlukan di bahagian dalamnya. Selain itu, ia juga dilengkapi dengan pelbagai teknologi, malah Volvo juga berkata “dibangunkan dengan cabaran bagi kehidupan bandar yang lebih moden.”

Kami akan membawakan lebih banyak perincian mengenai XC40 baharu ini apabila ia dipertontonkan secara rasmi pada tarikh yang dinyatakan.

GALERI: Spyshot Volvo XC40