Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah melantik Ketua Pengarah baharu, Datuk Shaharuddin Khalid, yang baharu berkuat kuasa hari ini, menggantikan Datuk Seri Nadzri Siron yang bertukar ke Kementerian Sumber Manusia.

Shaharuddin sebelum ini berkhidmat sebagai Ketua Penasihat Eksekutif, Pejabat Penasihat Undang-Undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Berikutan perlantikan terbut, beliau mahu JPJ menjalani proses penjenamaan semula supaya tidak dilihat sebagai satu jabatan yang menyusahkan rakyat, laporan Bernama.

“Saya akan menyemak semula sistem dan prosedur JPJ jika ia didapati menyusahkan rakyat. Malah saya berazam untuk meningkatkan tadbir urus jabatan tersebut bagi menjadikannya agensi penguat kuasa jalan raya yang cemerlang dan unggul di ASEAN,” ujarnya kepada pemberita pada hari pertama melaporkan diri bertugas di ibu pejabat JPJ di Putrajaya pagi tadi.

Sambungnya lagi, “Saya tidak mahu dilihat sebagai pembanteras rasuah. Setiap sektor kerajaan komited untuk menolak rasuah dan ini merupakan proses berterusan. Malah saya mempunyai visi untuk meningkatkan prestasi JPJ namun ia tidak bermaksud pada masa ini JPJ bermasalah,” katanya

Katanya JPJ juga akan meningkatkan kerjasama dengan pelbagai agensi kerajaan yang mempunyai kaitan dengan bidang tugasnya seperti Polis Diraja Malaysia dan pihak berkuasa tempatan.