Olskool Mega Gathering (OMG) edisi 2017 telah pun selesai, dan ini merupakan tahun ke-sembilan berturut-turut perhimpunan kereta lama terbesar di Malaysia berkenaan diadakan sejak edisi pertamanya bermula pada tahun 2009. Tahun ini, sebanyak hampir 400 buah kereta lama dari seluruh Malaysia berhimpun di perkarangan tempat letak kereta Giant Leisure Mall Johor Bahru, dan lebih 300 buah daripadanya merupakan peserta berdaftar.

Seperti tahun-tahun sebelum ini, penganjur memberikan syarat ringkas untuk peserta mengambil bahagian dalam acara berkenaan iaitu kereta-kereta mereka perlulah dihasilkan pada tahun 1984 dan ke bawah, tanpa mengira buatan negara mana, atau konsep restorasi serta modifikasi yang ditampilkan.

Namun, diantara genre restorasi dan modifikasi yang paling menonjol dalam OMG adalah JDM Olskool – anda akan bertemu dengan pelbagai jenis kereta-kereta lama buatan Jepun seperti Toyota Corolla, Corona, Carina, Celica, dan juga pelbagai Datsun seperti C210 Skyline, Bluebird 510, Sunny 120Y B110, B210 dan juga B310.

Kereta-kereta buatan Eropah turut tidak ketinggalan dimana sebahagian dari peserta datang ke OMG dengan memandu jentera-jentera klasik dari jenama Volkswagen, Volvo, Ford, Fiat dan pelbagai lagi. Turut hadir pada perhimpunan kali ini adalah komuniti pemilik dan peminat kereta lama yang bukan sahaja dari Sabah dan Sarawak, malah dari Indonesia dan Brunei Darussalam.

Selain dari perhimpunan kereta, pihak OMG juga menyediakan gerai-gerai jualan pelbagai barangan seperti alat ganti kereta lama, baju dan cenderamata dan juga permainan. Gerai-gerai jualan makanan dan minuman juga disediakan bagi memudahkan pengunjung, terutamanya mereka yang datang dengan keluarga.

Berbeza dari acara-acara lain yang diselia oleh syarikat penganjur acara, OMG kekal dengan konsep mereka iaitu diuruskan oleh komuniti Olskool.my (dikenali sebagai Olskool.org sebelum ini), iaitu komuniti pemilik dan peminat kereta lama yang bergerak bukan seperti kelab – tidak mempunyai pengerusi dan jawatan kuasa lain, tetapi lebih berkonsep seperti kumpulan ‘kawan-kawan’.

Untuk acara yang diadakan di Johor Bahru pada kali ini, penganjuran OMG berkenaan diterajui oleh Olskool.my Johor atau lebih dikenali sebagai Olskool.my Johor Tribe (OSJT), dengan saudara Mohamed Sidek Bin Samsudin dilantik sebagai ketua penyelaras projek. Ini juga merupakan kali kedua Johor dipilih sebagai tuan rumah, di mana sebelum ini OMG 2 pada tahun 2010 telah diadakan di Mersing.