Petronas Dagangan (PDB) bakal memperluaskan lagi rangkaian stesen pengecasan kenderaan elektrik (EV), ChargEV, di mana implementasinya telah pun bermula tahun lalu, daripada 66 stesen menjadi 100.

Pengumuman ini dibuat dalam Persidangan dan Pameran Teknologi Hijau dan Produk Eko Antarabangsa (IGEM 2017) Ke-8, yang turut berlangsungnya majlis menandatangani antara tiga pihak dengan Malaysian Green Technology Corporation (GreenTech Malaysia) and Tenaga Nasional Berhad Energy Services (TNBES), yang dimiliki sepenuhnya oleh Tenaga Nasional, untuk memasang 100 stesen ChargEV, di seluruh negara menjelang 2018.

Penambahan bilangan stesen ChargEV ini dilakukan secara berperingkat bagi menampung permintaan pasaran.

PDB juga akan mengkaji untuk memasang panel fotovoltaik solar di 100 stesen terpilih, justeru itu, tenaga yang digunakan untuk memberi kuasa kepada ChargEV akan boleh diperbaharui sepenuhnya dan bebas karbon, menjadikannya benar-benar hijau.

Selain kemudahan mengecas kenderaan elektrik dan panel fotovoltaik solar, GreenTech Malaysia dan TNBES juga akan membantu menukarkan 100 stesen terpilih menjadi stesen cekap tenaga dengan memasang lampu dan penyaman udara yang jimat tenaga serta menyepadukan sistem pengurusan tenaga di setiap stesen ini.

Setakat ini, 55 stesen ChargEV telah dipasang di stesen Petronas di seluruh negara.