Peugeot Traveller, sebuah MPV yang pernah dipertontonkan di sini ketika Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 kini sudah ada tanda harga rasmi. MPV lapan-tempat duduk ini dijual pada harga RM199,888 atas jalan tidak termasuk insurans.

MPV ini menggunakan enjin 2.0 liter turbodiesel yang menghasilkan 150 hp dan 370 Nm tork, yang disalurkan ke roda hadapan melalui transmisi automatik enam-kelajuan dari Aisin dengan torque converter. Model ini dibangunkan di atas casis monocoque EMP2, dan yang ditawarkan di Malaysia ialah versi panjang Standard, dan bukannya versi Compact atau Long yang ada ditawarkan untuk pasaran global.

Yang ada dilihat ini ialah sebuah kenderaan yang besar. Dimensi saiznya adalah seperti berikut – 4,956 mm panjang dengan jarak antara roda 3,275 mm. Ia menggunakan rim 17 inci dengan tayar 215/60R17, dengan tayar ganti saiz penuh tersimpan di luar bahagian bawah ruang barangan.

Konfigurasi tempat duduk MPV ini ialah 2-3-3, dengan semua enam tempat duduk dibarisan kedua dan ketiga dilengkapi tali keledar 3-poin serta Isofix sendiri – ini memudahkan penggunaan bagi keluarga dengan anak kecil. Kedua-dua pintu sisinya juga dikuasakan oleh elektrik, tapi pintu belakang adalah manual.

Senarai kelengkapan lain juga menarik – lampu xenon, LED DRL, lampu utama dan pengilap cermin automatik, kamera undur dengan 180 darjah penglihatan, bumbung panoramik, cruise control, sistem tinjauan titik buta dan tirai bagi barisan kedua. Tempat duduk depan juga hadir dengan ciri larasan lapan-cara.

Dari segi keselamatan, tapak Isofix ada enam semuanya pada barisan kedua dan ketiga, enam beg udara hingga ke barisan ketiga, serta ciri ABS, EBD, Hill Start Assist dan kawalan kestabilan. Ciri Child Lock pula boleh dikawal secara elektrik melalui satu butang sahaja.

Apa pendapat anda tentang nilai yang ditawarkan oleh MPV besar ini? Khabarnya, unit yang digunakan ketika Sukan SEA tempoh hari turut dijual dengan harga promosi RM169,888, RM30k lebih rendah dari harga sebenar.