Walaupun subsidi untuk bahan api telah dimansuhkan sepenuhnya pada Disember 2014, Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah mendedahkan bahawa kerajaan masih lagi menanggung bayaran berbilion ringgit setiap bulan untuk subsidi berkenaan, lapor Malay Mail.

Perkara ini dinyatakan oleh Irwan ketika dialog pasca Bajet 2018 yang diadakan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia semalam. “Walaupun kami telah merombak mekanisma harga bahan api, kerajaan kadang kala masih mensubsidikan (harga minyak). Dalam sesetengah tempoh jika ia naik, kami berikan sedikit subsidi,” jelasnya.

“Kami masih memberikan subsidi berberapa ratus juta (ringgit) setiap bulan, tetapi saya tidak tahu apa yang akan terjadi pada masa akan datang. Sebelum ini, kami telah berikan subsidi sebanyak RM22 bilion, selepas rasionalisasi, sekitar berberapa ratus juta,” tambahnya lagi.

Setelah subsidi bahan api dihapuskan keseluruhannya hampir tiga tahun lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyatakan bahawa kerajaan pusat telah membelanjakan RM29 bilion bagi tujuan subsidi petrol RON95 dan RON97, serta diesel pada tahun 2013.