Kementerian Kerja Raya dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat semalam berkata, kerajaan tidak berhasrat untuk menaikkan had laju kebangsaan yang telah diwartakan iaitu 80 kilometer sejam (km/j) di jalan negeri, 90 km/j di jalan persekutuan dan 110 km/j di lebuh raya.

Kenyataan itu turut menyebut penentuan had laju sesuatu jalan itu telah diwartakan dengan mengambil kira reka bentuk, kapasiti aliran trafik dan tahap risiko kemalangan. Walaupun terdapat lebuh raya di negara ini yang direka bentuk untuk kelajuan melebihi 110 km/j, namun kadar had laju yang diwartakan oleh kerajaan masih kekal pada tahap maksimum 110 km/j, laporan Bernama.

Kementerian turut menjelaskan bahawa tiada perbincangan diadakan dengan JKJR berhubung perkara itu memandangkan penetapan had laju kenderaan di jalan raya dan lebuh raya di negara ini untuk menjaga keselamatan pengguna.

Ia adalah susulan pertanyaan dari Dr Ismail Daut (BN-Merbok) yang ingin mengetahui status perbincangan kementerian dengan Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) berkaitan cadangan untuk menaikkan had laju lebuh raya di negara ini kepada 130 km/j.