Bergantung kepada kajian awal yang dilakukan, pembinaan projek LRT di Sarawak boleh dimulakan pada 2019 seperti dilaporkan oleh The Borneo Post. Belanjawan kerajaan negeri yang dibentangkan pada Rabu, menyediakan peruntukan untuk kajian berkenaan dijalankan, yang mengambil masa setahun untuk disiapkan, seperti dinyatakan oleh Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Kajian awal itu merangkumi laluan yang dicadangkan, kedaan tanah dan sumber tenaga, sementara pembangunan berperingkat sistem LRT berkenaan akan menjadi pemangkin pertumbuhan ekonomi di kawasan terlibat sekitar Kuching.

Beliau turut menambah, kawasan liputan berkenaan juga boleh diperluas, melibatkan kawasan Bako, Damai, Lundu, Bau dan Serian serta Kota Samarahan dan Padawan. “Jika kerajaan Brookes dahulu mampu membina laluan keretapi pertama dari Kuching ke Batu 10 dahulu, kita tentulah boleh melakukan lebih daripada itu kini,” tambah beliau.

Perkhidmatan LRT yang dicadangkan itu dijangka akan menggunakan tren elektrik memandangkan negeri berkenaan memiliki janaan eletrik yang besar oleh tiga stesen ketika ini; di Batang Ai, Bakun dan Murum. Stesen janakuasa keempat yang sedang di bina di Baleh juga dijangka akan menghasilkan 1,400 MW tenaga sebaik sahaja ia siap pada 2025 nanti.