Bagi mengurangkan kesesakan trafik di Kota Kinabalu, Sabah, kerajaan mewujudkan sistem Bas Rapid Transit (BRT). Menurut Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, BRT menggunakan laluan khas dan dilaksanakan menerusi konsep perkongsian awam-swasta dengan anggaran kos keseluruhan sebanyak RM2 bilion, laporan Berita Harian.

Katanya, projek ini bakal membabitkan dua fasa dengan jajaran sepanjang 44 kilometer.

“Fasa 1 iaitu laluan pertama Kepayan-Kota Kinabalu-Inanam sejauh 15 kilometer akan dilaksanakan dahulu dengan kos RM1 bilion,” katanya pada sesi soal jawab sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, hari ini.

Kenyataan beliau ini adalah bagi menjawab soalan Datuk Dr Hiew King Cheu (BN-Luyang) yang ingin mengetahui sama ada kerajaan akan membina monorel Kota Kinabalu untuk mengurangkan kesesakan trafik dan menyelesaikan masalah kekurangan tempat letak kereta.

Dalam masa yang sama, Pairin yang juga Menteri Pembangunan Infrastruktur, berkata pihaknya turut sentiasa bekerjasama dengan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) untuk mencari kaedah terbaik mengatasi masalah tempat letak kereta di Bandaraya Kota Kinabalu.

Jika projek ini terlaksana, maka ia memang memberikan berita baik bagi masyarakat di Sabah, khususnya di Kota Kinabalu, termasuk pelancong yang mengunjungi Negeri Di Bawah Bayu ini.