Jabatan Siasatan Penguatkuasan Trafik (JSPT) Bukit Aman telah mengeluarkan kenyataan, semua 67 lokasi panas atau ‘hot spot’ kemalangan maut di seluruh negara akan dilengkapi papan tanda amaran. Ia adalah bagi panduan peringatan kepada pengguna jalan raya.

Menurut pengarah JSPT Senior Asisten Komisioner Sharul Othman Mansor, kesemua 67 lokasi yang dikenal pasti adalah membabitkan 40 daerah keseluruhan yang disahkan mencatat kadar kemalangan maut tertinggi, laporan Berita Harian.

Katanya lagi, papan tanda amaran tersebut akan dipasang pada jarak kira-kira tiga kilometer sebelum kawasan yang dikenal pasti kerap berlaku kemalangan iaitu sebagai amaran awal kepada pengguna agar lebih berhati-hati ketika menggunakan laluan terbabit.

“Terdapat 40 daerah dengan 67 lokasi panas kemalangan maut di seluruh negara. Di mana Kuala Muda adalah tiga daerah yang mencatat kemalangan maut paling tinggi selepas Kuala Lumpur dan Batu Pahat. Untuk daerah Kuala Muda sahaja papan tanda amaran ini dipasang di 10 lokasi panas. Selain tiga lagi daerah di Kedah yang tersenarai antara 40 paling tinggi kes kemalangan maut iaitu Kota Setar, Kulim dan Kubang Pasu,” katanya kepada pemberita, semalam.

Sharul Othman berkata, kajian JSPT dan pelbagai agensi lain mendapati sikap pengguna dan kecuaian manusia menjadi penyumbang utama kepada kemalangan yang berlaku di negara ini dan kegagalan mengawal sikap ketika berada di jalan raya, menjadi faktor utama kemalangan maut terus berlaku setiap tahun.

“Antara kesalahan yang sering dilakukan adalah memandu laju, tukar laluan tanpa isyarat, berlumba, mencelah, langgar arahan lampu isyarat dan guna telefon bimbit,” katanya sambil menambah analisis kemalangan dibuat sepanjang tiga tahun sejak 2015 tidak jauh berbeza walaupun menunjukkan kadar yang berlaku semakin berkurangan.

Tambahnya lagi, pada 2015 sejumlah 489,606 kemalangan berlaku dengan 6,193 kes kemalangan maut dan 6,706 kematian.

“Ia meningkat kepada 521,466 kes pada 2016 dengan 6,570 kes kemalangan maut dan 7,152 kematian, manakala untuk tahun ini pula 446,129 kes kemalangan dilaporkan dengan 5,244 kes kemalangan maut dan 5,646 kematian. Penunggang dan pembonceng motosikal masih penyumbang utama kematian akibat kemalangan jalan raya,” katanya.