Kementerian Pengangkutan telah memutuskan untuk tidak membenarkan kenderaan asing yang bercermin gelap memasuki pintu masuk sempadan Malaysia.

Menurut Timbalan Menterinya Datuk Abdul Aziz Kaprawi, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan diberi arahan untuk melarang kenderaan asing tersebut yang mahu melintasi sempadan negara jika bercermin gelap.

Katanya lagi, kenderaan asing juga perlu mengikuti undang-undang yang telah ditetapkan oleh negara ini, laporan News Strait Times.

“Saya akan mengarahkan pihak JPJ untuk mengambil tindakan drastik dan ketat serta tidak membenarkan kenderaan bercermin gelap masuk negara ini. Ini bermakna, jika mereka mahu masuk juga, mereka perlu membuka cermin gelap dan mengikut piawaian negara ini,” katanya dalam sidang Dewan Negara semalam.

Kenyataan ini dikeluarkan bagi menjawab soalan Senator Datuk Abdullah Mat Yasin mengenai tindakan yang akan dilakukan oleh kerajaan berhubung kebimbangan berlakunya aktiviti penyeludupan dadah dan kemasukan kumpualn Daesh yang menggunakan kenderaan bercermin gelap di sempadan negara khususnya Kelantan.