Lagi siri nombor plat khas diperkenalkan iaitu ‘SAM’ dan ‘K1M’ yang menyertai beberapa siri plat unik sebelum ini termasuk T1M, VIP, US, NBOS, NAAM, G, GT, U, Y, PERFECT, RIMAU, dan PATRIOT.

Bagi SAM, ia ditawarkan dari SAM 1 hingga SAM 9999, yang dikendalikan oleh Gabungan Persatuan Superbikes Malaysia dengan slogan ‘Saya Anak Malaysia’. Bidaan mula dibuka sejak 14 Disember lalu dan telah pun ditutup pada 30 Disember, manakala keputusan bidaan hanya akan diketahui pada 10 Januari ini.

Menurut laman web terbabit, harga bidaan minimum adalah untuk empat digit asas SAM bernilai RM360, meningkat sehingga RM35,050 untuk nombor digit tunggal platinum. Seperti kebiasaan, apabila tempoh bidaan tamat, pihak yang berkepentingan boleh membeli plat SAM ini daripada beberapa broker plat nombor.

Bagi plat K1M pula, ia membawa maksud ‘Kembara 1Malaysia’, dan hanya ditawarkan dengan jumlah yang terhad iaitu K1M 1 hingga K1M 100. Siri ini dikendalikan oleh Yayasan Wangsa Perdana, dengan diuruskan oleh syarikat D’City Planners yang bertanggungjawabkan mengendalikan aktiviti berkaitan dengan siri plat khas ini.

Turut dikesan ialah siri plat GTR, tetapi tidak banyak info mengenainya. Tidak dipastikan sama ada ia merupakan variasi baharu bagi siri GT yang ditawarkan oleh Kelab Eksplorasi 7 Benua Malaysia (KE7B) pada 2016 mahu pun tidak.