screen-shot-2016-10-01-at-10-01-08-pm

Nampaknya tahun ini rakyat Malaysia diberikan pelbagai pilihan nombor pendaftaran yang menarik. Selepas nombor pendaftaran Putrajaya ditukar dengan abjad permulaan “F” , Kuala Lumpur ditukar dengan abjad “V”, serta nombor pendaftaran istimewa “VIP” yang ditawarkan sempena Tahun Melawat Pahang, kini satu lagi plat pendaftaran istimewa dengan abjad “GT” ditawarkan oleh Kelab Ekslporasi 7 Benua Malaysia (KE7B).

KE7B merupakan badan yang sama sebelum ini menawarkan nombor pendaftaran G1M (Gagasan 1 Malaysia) yang dijual bagi mendapatkan dana untuk eksplorasi ke Gunung Everest.

Seperti biasa, nombor pendaftaran istimewa ini ditawarkan sebanyak 9,999 nombor untuk dipilih, dengan harga rizab minima untuk nombor biasa bermula dari RM1,000 hingga RM200,000 untuk “GT1”. Tender untuk nombor pendaftaran istimewa baharu ini telah pun dibuka pada 1 Oktober lalu.

Jika anda berjaya dalam tender berkenaan, anda perlu mendaftarkan nombor pendaftaran berkenaan ke kenderaan anda sebelum berakhirnya 2017 di Pejabat JPJ Cawangan Wangsa Maju. KE7B menyatakan, hasil kutipan jualan nombor pendaftaran ini akan digunakan untuk terus menampung kos operasi mereka.

Nombor pendaftaran baharu istimewa ini pastinya akan menarik minat ramai pemilik kereta berprestasi tinggi dengan lencana GT seperti Mustang GT, GT-R, Continental GT dan banyak lagi.

Setakat ini, nombor pendaftaran “PATRIOT 1” merupakan nombor pendaftaran istimewa paling mahal pernah dijual di Malaysia dengan harga RM1.308 juta dibeli oleh individu yang tidak mahu dikenali. Manakala untuk nombor pendaftaran biasa yang paling mahal pula ialah nombor “F1” yang dibeli oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail ibni Almarhum Sultan Iskandar Al-Haj,dengan harga RM836,660, berbanding nombor “W1N” berharga RM748,000 yang turut menjadi milik baginda.