Dalam usaha untuk meningkatkan kemampuan Unit Rondaan Bermotosikal (URB) terutamanya di kawasan yang banyak jenayah dan sempadan, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menambah sebanyak 871 buah motosikal, daripada jenama Kawasaki untuk jabatan tersebut.

Daripada jumlah tersebut, 200 daripadanya adalah model KLX250 dan selebihnya adalah pelbagai lagi model yang lain. Motosikal ini akan disampaikan secara berperingkat di cawangan polis seluruh negara, dan secara keseluruhannya, telah memakan belanja sebanyak RM28 juta.

Dalam satu majlis penyerahan yang berlangsung di Bukit Kayu Hitam, Kedah, Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun memberitahu bahawa penggunaan motosikal ini dapat membantu membanteras jenayah dengan lebih cekap.

Tambah beliau lagi, yang memberitahu The Sun Daily, PDRM pada masa ini mempunyai kekuatan 4,189 buah motosikal peronda. “Kami juga mendapat maklum balas yang baik kerana motosikal dapat tiba di lokasi dengan lebih pantas, kurang daripada 10 minit. Saya ingin berterima kasih kepada kerajaan atas keprihatinan ini, dan menyediakan aset penting untuk kesejahteraan orang ramai,” tambah Fuzi.