Moto Guzzi, melalui syarikat pengedar rasminya di Malaysia iaitu Didi Resources Sdn Bhd telah membawa lima buah model istimewa keluaran terhad V7 III Anniversario ke pasaran dan ia kini dijual pada harga RM80,900 tidak termasuk insurans dan kos pendaftaran lain.

Model ini menggunakan asas daripada V7 III Special, tetapi mempunyai kemasan unik bagi menjadikannya sebuah model istimewa sempena ulang tahun ke-50 Moto Guzzi. Cuma 1,000 unit V7 III Anniversario ini dikeluarkan di seluruh dunia, dan menariknya, Malaysia juga telah menerima unit bernombor 0001.

Sudah tentu, unit bernombor 0001 ini sudah disambar, oleh seorang individu dari Sarawak, dan dua lagi unit juga sudah dijual. Bermakna kini, cuma tinggal dua unit sahaja lagi yang sedia menunggu penggemar atau pengumpul motosikal, terutamanya jenama ini.

Antara kemasan istimewa yang terdapat pada motosikal keluaran terhad ini adalah warna krom khas pada bahagian tangki, bersama lencana helang Moto Guzzi berwarna emas, tempat duduk dibalut kulit asli, penutup tangki bahan api aluminium billet dan tapak pemegang yang diukir dengan nombor siri keluarannya.

Sama seperti V7 III yang lain, model edisi terhad Anniversario ini dikuasakan oleh enjin dua silinder V melintang berkapasiti 744 cc, dan bagi setiap satu silinder mempunyai dua injap serta pushrod dan rocker aloi. Dipadankan dengan transmisi enam kelajuan, enjin ini mampu menghasilkan 52 hp pada 6,200 rpm dan 60 Nm tork pada 4,900 rpm.