Menurut menteri perdagangan antarabangsa dan industri kedua Datuk Seri Ong Ka Chuan, vendor-vendor Proton perlu mengurangkan harga mereka sehingga 30%. Beliau menyatakan bahawa CEO Proton Dr Li Chunrong telah mengeluarkan kenyataan kepada pembekal-pembekal komponennnya berkenaan hal ini, dan jika mereka gagal berbuat demikian, pengeluar automotif nasional tersebut akan mula mencari pembekal lain.

Laporan oleh portal The Edge ini memetik Nanyang Siang Pau melaporkan bahawa, Ong mengatakan Proton kini membeli komponen automotif dengan harga 30% lebih mahal dari harga pasaran, dan kos berkenaan diserap oleh konsumer. “Dengan meminta pembekal untuk mengurangkan harga boleh mengurangkan kos operasi Proton, yang membolehkan konsumer mendapat harga yang lebih mampu milik,” katanya.

Beliau turut menambah bahawa setelah perubahan yang perlu telah dilakukan, Proton mampu dipulihkan dengan betul dan akan menawarkan model mampu milik dengan kualiti yang baik. Ong turut berharap Proton akan lebih menyerlah di pasaran antarabangsa.

“Produksi Proton telah jatuh dari setinggi 200,00 unit kepada hanya 70,000 unit tahun lalu; syarikat berkenaan lemah dari segi strategi eksport dan hanya berharap kepada jualan domestik, jadi ia tidak mampu untuk meneroka pasaran luar,” jelas Ong.

Menteri berkenaan turut mendedahkan kilang Proton di Shah Alam akan ditutup secara berperingkat, dan hanya akan pindah secara keseluruhan ke Tanjung Malim menjelang 2019. Sasaran produksi akan ditetapkan pada 200,000 kenderaan dalam masa lima tahun pertama dan 400,000 unit dalam masa 10 tahun, dan separuh dari jumlah berkenaan akan dijual pada pasaran luar.

“Thailand kini memproduksi 1.2 juta kenderaan setiap tahun; apabila Proton menerima teknologi automotif termaju, dan juga harga mampu milik, saya percaya untuk memproduksi 500,000 unit bukan lagi satu masalah pada masa hadapan”, katanya lagi.