Sesi ujian pertama bagi pasukan MotoGP tahun ini telah berlangsung di Litar Antarabangsa Sepang beberapa hari yang lalu dan berakhir dengan kebanyakan pasukan berjaya mengumpul pelbagai data berguna untuk perlumbaan sebenar nanti.

Paling jelas boleh dilihat oleh orang ramai tentunya bentuk aerodinamik bahagian hadapan motosikal, atau lebih spesifik lagi bahagian fairing yang mempunyai bentuk seperti sayap. Setiap pasukan mempunyai cara dan bentuk yang tersendiri untuk menjadikannya lebih efektif, dan anda boleh melihat sendiri perbezaannya melalui gambar di bawah.

Turut dapat diperhatikan adalah pasukan-pasukan yang turun ke Sepang ini menguji beberapa jentera berkemungkinan untuk melihat yang mana dapat menunjukkan prestasi lebih baik. Namun, keseluruhan sesi ujian ini sudah tentu adalah untuk mengumpul data dan maklumat, supaya pelarasan terbaik dapat dilakukan apabila perlumbaan sebenar berlangsung, bermula di Qatar 18 Mac nanti.

Sebaik tamat hari terakhir ujian di Litar Sepang ini, pelumba paling pantas yang dapat direkod adalah Jorge Lorenzo, daripada pasukan Ducati, dengan catatan masa 1:58.830. Ini seterusnya diikuti Dani Pedrosa dari pasukan Honda Repsol dengan tambahan 0.179 saat dan seterusnya Cal Crutchlow dengan tambahan 0.222 saat.

Sebelum perlumbaan MotoGp sebenar berlangsung, masih akan terdapat beberapa siri ujian lagi iaitu di Litar Buriram, Thailand 16 Februari ini dan Qatar pada 1 Mac.