Sekarang ini sedang berlegar desas-desus bahawa pelumba motosikal negara yang berusia 23 tahun, Hafizh Syahrin dikatakan masuk dalam senarai pelumba yang akan menggantikan Jonas Folger dalam pasukan Monster Yamaha Tech3. Awal tahun ini, Folger disahkan menarik diri bagi perlumbaan musim 2018 kerana faktor kesihatan.

Berita tentang Hafizh Syahrin ini disiarkan oleh Motorcycle News, yang memetik maklumat daripada beberapa sumber. Antaranya adalah bos pasukan tersebut iaitu Herve Poncharal, yang ditemui sewaktu ujian di Litar Sepang, dan beliau mengesahkan Hafizh memang berada dalam senarai tersebut.

Walaubagaimanapun, masih belum ada sebarang keputusan yang dibuat berkenaan perkara ini kerana ia melibatkan banyak pihak, dan Poncharal sendiri berhadapan kesukaran untuk menjelaskan perkara ini kepada penaja serta rakan kongsi, dan akhirnya barulah membuat keputusan.

“Sebelum ini nama Syahrin memang tiada dalam senarai, tapi kini memang beliau ada – tapi percayalah, masih jauh lagi sebelum keputusan boleh dibuat. Sekarang, saya sendiri penat dengan situasi ini. Kami perlu menjaga pengeluar motosikal dan juga penaja, dan dalam kontrak yang saya jual kepada mereka, ia menggunakan nama Johann Zarco dan Jonas Folger sebagai pelumba. Perkara yang berlainan perlu dibincang, dan semua orang mempunyai idea mereka sendiri,” tambah Poncharal.

Jika benar Hafizh dipilih sebagai pelumba kategori MotoGP menggantikan Folger, beliau akan menjadi pelumba pertama dari Asia Tenggara yang berlumba dalam kategori premier tersebut. Dari tahun 2013, hingga tahun 2017, Hafizh telah berlumba dalam kategori Moto2, dan tahun ini beliau berlumba di bawah naungan pasukan SIC.