Honda Malaysia baru sahaja selesai melakukan proses naik taraf fasa kedua bagi gudang alat ganti mereka di Bukit Jelutong, Shah Alam, demi berhadapan dengan permintaan khidmat selepas jualan yang semakin meningkat. Selain penambahan ruang simpanan, naik taraf ini juga melibatkan bahagian operasi gudang dan peningkatan waktu penghantaran kepada 93 pengedar Honda di seluruh negara.

Keseluruhannya, naik taraf gudang ini memakan belanja sebanyak RM11 juta, dan kini kapasiti simpanannya adalah seluas 21,700 meter persegi. Gudang yang dibuka pada tahun 2012 ini terletak di atas tanah berkeluasan 50,000 meter persegi dan ia akan turut menyokong perkembangan perniagaan syarikat tersebut pada masa hadapan.

“Dalam empat tahun yang lepas, Honda Malaysia telah mencatat peningkatan jualan dan kemasukan servis yang agak tinggi, dan ini menyebabkan permintaan alat ganti juga meningkat. Naik taraf ini dilakukan pada masa yang tepat memandangkan jualan alat ganti direkod meningkat sebanyak 32% manakala bahagian ketuk dan cat pula meningkat 48% pada tahun 2017,” kata pengarah urusan dan CEO Honda Malaysia, Toichi Ishiyama.