UMW Toyota Motor (UMWT) telah mengumumkan panggilan balik bagi menggantikan pengesan beg udara yang berpotensi rosak pada unit terpilih Toyota Corrola Altis, Lexus NX dan RX. Kempen panggilan balik ini adalah sama dengan yang dilakukan oleh Toyota Motor Corporation (TMC) pada 31 Januari baru-baru ini.

Berdasarkan maklumat daripada TMC, sebanyak 2,800 unit Corolla ALtis terlibat, manakala 500 unit pula bagi NX dan RX. Kenderaan yang terjejas ini dikeluarkan dari Jun 2015 hingga Januari 2016, dan diedarkan oleh UMWT dan Lexus Malaysia.

Mengikut maklumat lagi, kerosakan ini berkaitan dengan isu pembuatan di mana terdapat kemungkinan penebat yang digunakan untuk cip litar bersepadu (IC) dalam pengesan tekanan terjejas dan pengesan G yang mengelupas dari masa ke masa, menyebabkan litar terbuka dalam cip IC.

Perkara ini boleh menyebabkan lampu amaran beg udara menyala dan beg udara tirai/sisi dan/atau beg udara hadapan/belakang kemungkinan boleh dinyahaktifkan dan tidak akan terbuka apabila diperlukan. Ini boleh menyabkan risiko kecederaan kepada penumpang sekiranya berlaku kemalangan.

Pemilik kenderaan yang terjejas akan dimaklumkan oleh UMWT, dan apabila alat ganti sudah ada, mereka perlu membawa kenderaan masing-masing ke pusat servis Toyota atau Lexus untuk penukaran komponen yang terjejas. Proses penukaran ini mengambil masa selama 30 minit hingga empat jam (bergantung pada model), dengan semua kos terlibat akan ditanggung sepenuhnya oleh UMWT.

Syarikat itu turut berkata, pelanggan Toyota boleh menghubungi pusat servis Toyota atau menelefon Toyota Freephone di talian 1800-8-TOYOTA (869682). Malah laman web khas juga disediakan bagi membolehkan pelanggan menyemak status kenderaan masing-masing menggunakan semakan VIN, SILA KLIK DI SINI. Manakal untuk pemilik Lexus pula, pelanggan bolehlah menghubungi pengedar Lexus di seluruh Malaysia atau menelefon Freephone di 1800-88-LEXUS (53987) atau layari lexus.com.my.