Bekas pelumba Moto3 dan Supersport 600 negara iaitu Zulfahmi Khairuddin telah diumumkan menjadi pengganti kepada Hafizh Syahrin untuk kategori Moto2 musim 2018 dalam pasukan SIC Racing. Perkara ini diumumkan sendiri oleh SIC Racing Team, dan Zulfahmi bakal memulakan latihan menggunakan jentera Kalex Moto2 buat pertama kali 6 Februari ini di Valencia, Sepanyol.

Walaupun diumumkan dalam masa yang singkat, Zulfahmi menyatakan beliau telah bersedia, dan akan menggunakan segala pengalaman yang ditimba semasa perlumbaan World Supersport Championship selama dua musim. Perlumbaan pertama MotoGP akan bermula 18 Mac di Qatar, dan Zulfahmi cuma mempunyai masa sembilan hari untuk menguji jentera Moto2 dan melakukan pelarasan yang bersesuaian.

“Ya, peralihan Zulfahmi ke Moto2 ini boleh dianggap sukar. Tapi, kami mempunyai kepercayaan, dengan pengalaman yang telah dikumpul oleh semua ahli dalam pasukan baru ini, Zulfahmi akan dapat mencapai sasaran beliau dan membawa kebanggaan kepada Malaysia, bersama pelumba Moto3, Adam Norrodin sebagai rakyat Malaysia yang berlumba di kejohanan bertaraf dunia,” kata ketua pegawai eksekutif Litar Antarabangsa Sepang (SIC), Datuk Razlan Razali.

Manurut laporan daripada Berita Harian pula, Razlan turut memberitahu bahawa terdapat beberapa pelumba negara lain yang dimasukkan dalam senarai seperti Zaqhwan Zaidi, Azlan Shah Kamaruzaman dan Khairul Idham Pawi, tetapi Zulfahmi dipilih sebagai yang terbaik apabila melihat semua aspek termasuk kontrak.

Pengumuman ini juga seakan memberi bayangan bahawa khabar berkenaan Hafizh Syahrin akan berlumba dalam kategori premier MotoGP hampir menjadi realiti. Jika benar itu berlaku, Hafizh akan menjadi pelumba pertama dari Asia Tenggara yang berlumba dalam kategori tersebut, bersaing dengan nama-nama popular seperti Valentino Rossi, Marq Marquez, Jorge Lorenzo dan ramai lagi.