Pada majlis pelancaran Kluster Automotif Nasional di Kompleks Sukan Proton, Proton City Sabtu lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memberikan jaminannya bahawa kerajaan yang ada sekarang akan terus membantu memulih dan memajukan Proton bagi memastikan pengeluar automotif nasional berkenaan menempa nama dipersada antarabangsa, lapor Berita Harian.

Menurut berita tersebut, Najib menjelaskan kerajaan sudahpun mengkaji sejarah Proton tanpa tanpa perasaan dan emosi yang sempit kerana menyedari masalah menimpa syarikat berkenaan adalah disebabkan model ekonomi yang berpaksikan semangat nasionalisme, bukannya global.

“Terlalu banyak campur tangan politik dalam pentadbiran Proton, kita tidak akan membiarkan Proton tenggelam, tidak akan membiarkan Proton lenyap,” kata Najib.

“Sebab itulah, kalau ada orang kata kita tak tolong Proton, itu adalah pendustaan, kita bagi pinjaman, kita bagi suntikan modal, kita bagi insentif dan kita syaratkan bahawa kalau Proton hendak maju, kena ada rakan strategik.”

Kita tidak kira siapa, kita tak arah Proton pilih dari mana-mana negara atau syarikat, kita cuma kata ini ia akan diputuskan Proton dan DRB-Hicom yang kemudiannya memilih Geely,” jelas Najib.