Kementerian Pengangkutan sedang mengkaji cadangan untuk menambah bilangan lorong di lebiuhraya bagi tujuan mengurangkan masalah kesesakan dan kemalangan jalan raya. Cadangan itu membabitkan rancangan penambahan satu hingga dua lorong di kawasan lebuh raya yang kritikal di seluruh negara, laporan Berita Harian.

Menurut Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Ab Aziz Kaprawi, pihaknya sedang menilai cadangan tersebut sebelum ia diusullkan kepada kerajaan.

“Oleh kerana banyak lebuhraya mengalami kesesakan khususnya pada musim perayaan kerana lorong sedia ada dilihat tidak mampu menampung jumlah kenderaan yang bertambah. Justeru, kementerian sedang meneliti cadangan itu dan mengenal pasti lebuh raya yang kritikal. Selain itu, kita turut bercadang menaik taraf jalan raya berisiko tinggi dan berbahaya,” katanya kepada pemberita semalam.

Katanya lagi, kementerian itu menjangka rancangan berkenaan dapat dilaksanakan pada tahun 2020. Di mana cadangan itu juga antara usaha kementerian meningkatkan kualiti sistem pengangkutan negara.

“Apabila rancangan ini dilaksanakan, ditambah pula dengan rangkaian sistem kereta api yang bakal siap menjelang 2026, kita percaya masalah kesesakan dan kemalangan jalan raya dapat dikurangkan,” katanya.