Ekoran menerima maklum balas daripada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) susulan pelbagai kesalahan jalan raya dilakukan oleh pekerja warga asing, Jabatan Imigresen akan mempertimbangkan tindakan tegas termasuk pengusiran terhadap individu berkenaan yang melakukan kesalahan berulang di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

Menurut Ketua Pengarahnya Datuk Seri Mustafar Ali, antara kesalahan berulang yang dilakukan termasuk tiada lesen memandu dan cukai jalan, menggunakan dokumen palsu serta kesalahan trafik lain, laporan Bernama.

“Walaupun jumlah mereka (yang melakukan kesalahan jalan raya) adalah kecil, tetapi kita tidak boleh berkompromi, walaupun mereka ada pas sah (untuk bekerja). Tindakan pengusiran boleh dilakukan jika mereka terus-menerus melakukan kesalahan di bawah APJ 1987,” katanya pada sidang media selepas sesi libat urus bersama wakil JPJ, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF).

Tambahnya lagi, ini termasuklah bagi ekspatriat yang boleh dikenakan tindakan sama kerana Jabatan Imigresen tidak akan berkompromi jika rekod JPJ menunjukkan mereka melakukan kesalahan berulang.