Satu lagi nahas berlaku di Plaza Tol Batu Tiga awal pagi tadi yang mengakibatkan dua nyawa terkorban. Ini merupakan nahas kedua yang berlaku di lokasi yang sama, dengan kejadian pertama berlaku pada 15 Januari lalu selepas plaza tol terbabit ditamatkan operasinya.

Menurut laporan Bernama, Ketua Polis Daerah Shah Alam, ACP Baharudin Mat Taib berkata kereta yang dinaiki sepasang sahabat datang dari arah Kuala Lumpur menuju ke Shah Alam dipercayai dipandu laju dan hilang kawalan lalu merempuh tembok tol dalam kejadian 12.55 pagi tadi.

Pengguna Lebuhraya Persekutuan sebelum ini telah mendesak pihak yang bertanggungjawab supaya segera merobohkan plaza toll Batu Tiga dan Sungai Rasau. Kedua-dua plaza tol berkenaan yang tamat beroperasi sejak Januari tahun ini, menerusi Bajet 2018 yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Syarikat konsesi lebuhraya PLUS telah mengumumkan kerja-kerja merobohkan kedua-dua plaza tol berkenaan akan selesai hujung Mac ini.

Tinjauan kami sebentar tadi mendapati, pondok tol berkenaan telah pun dirobohkan namun tembok dan struktur di kedua-dua plaza tersebut masih dalam peringkat dirobohkah. Justeru, kami menasihati para pemandu yang melalui laluan tersebut agar lebih berhati-hati dalam pemanduan dan jangan memandu laju ketika menghampiri lorong tol berkenaan. Amalkan pemanduan selamat!