PLUS Malaysia Berhad (PLUS) telah memaklumkan bahawa mulai hari ini, 26 Februari, sehingga 21 Ogos 2018, lorong kiri di KM4.2 sehingga KM5.8 di Jambatan Pulau Pinang ditutup bagi fasa kedua kerja-kerja pemeriksaan dan penyelenggaraan berjadual kabel. Bagi kelancaran lalu lintas, satu lencongan trafik dilaksanakan sepanjang penutupan lorong kiri tersebut.

Kerja-kerja pemeriksaan dan penyelenggaraan secara menyeluruh adalah antara kerja-kerja berjadual yang dilaksanakan bagi memastikan struktur kabel Jambatan Pulau Pinang berada di tahap yang terbaik untuk keselamatan orang ramai. Kabel Jambatan Pulau Pinang merupakan elemen penting yang perlu diperiksa setiap empat tahun untuk mengesan sebarang kerosakan.

Fasa Pertama yang dilaksanakan sejak 22 Ogos lalu yang melibatkan laluan yang bertentangan, telah pun selesai mengikut jadual.

Justeru, PLUS menasihatkan orang ramai supaya merancang perjalanan dan menggunakan laluan alternatif seperti Jambatan Kedua Pulau Pinang atau menggunakan perkhidmatan feri untuk menikmati perjalanan yang lebih selesa dalam tempoh tersebut.

PLUS turut menasihatkan pengguna lebuh raya supaya mendapatkan maklumat trafik terkini menerusi laman Twitter PLUSTrafik dan aplikasi PLUS Mobile App.