Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bakal memulakan mula menyediakan Permohonan Cadangan (RFP) bagi projek sistem perkhidmatan trem yang dicadangkan untuk kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Kajang dan Bangi.

Menurut CEO SPAD Mohd Azharuddin Mat Sah, penyediaan permohonan cadangan itu dijangka siap antara tiga dan enam bulan, laporan Bernama.

“Projek ini akan mengambil masa kira-kira tiga tahun untuk dilaksanakan mengikut fasa sebaik sahaja ia diluluskan dan kami akan pastikan ia diintegrasikan dengan perkhidmatan pengangkutan lain. Antara sebab Putrajaya dan Bangi dipilih adalah kerana jalan rayanya lebar dan sesuai dengan trem,” kata beliau kepada pemberita selepas membentangkan Laporan Tahunan Pengangkutan Awam Darat 2017 semalam.

Katanya lagi, sistem itu akan diintegrasikan dengan Transit Aliran Massa (MRT) 3, Express Rail Link (ERL) dan Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) bagi menghubungkannya dengan Putrajaya Sentral apabila dilaksanakan kelak.

“Kajian tentang sistem (trem) ini dijalankan sepenuhnya oleh SPAD tahun lepas dengan merujuk kepada teknologi dari Taiwan, China dan Eropah. Di mana perbelanjaan bagi pelaksanaan sistem perkhidmatan trem adalah 30% lebih rendah daripada sistem monorel. Malah trem merupakan penyelesaian pengangkutan yang lebih bersih, hijau dan cekap,” katanya lagi.