Bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas dan mengurangkan pelepasan karbon di sekitar Kuala Lumpur, Kementerian Wilayah Persekutuan telah mengesahkan buat masa ini Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sedang menyiapkan Pelan Induk Pejalan Kaki dan Basikal Kuala Lumpur, bagi menggalakkan orang awam berjalan kaki dan berbasikal di ibu kota.

Menurut kenyataan yang disiarkan menerusi Bernama, skop kajian penyediaan Pelan Induk Pejalan Kaki dan Basikal ini merangkumi aspek fizikal dan non fizikal. Aspek fizikal bermaksud kajian perancangan gunatanah, pelan rangkaian penghubung dan penyediaan kemudahan infrastruktur. Aspek non fizikal pula bermaksud menyediakan cadangan program kesedaran, keselamatan, penguatkuasaan dan program penglibatan komuniti.

Jawapan bertulis itu bagi menjawab soalan Dr Mohd Hatta Md. Ramli (AMANAH-Kuala Krai) yang ingin tahu langkah-langkah kementerian untuk menyediakan laluan berbasikal di kawasan DBKL yang selamat dan berkesan kepada pengguna.

DBKL akan memastikan pelaksanaan lorong basikal mencapai tahap keselamatan yang tertinggi selaras dengan undang-undang negara dan garis paduan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.