Sebelum ini, projek Landasan Rel Pantai Timur (ECRL) yang bakal menghubungkan Kelantan dan Pelabuhan Klang, Selangor dikhabarkan hanya membabitkan landasan tunggal. Walau bagaimana pun, kerajaan sedang mempertimbangkan untuk membina landasan berkembar di atas rekaan trek dwiformasi sedia ada.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan, berkata kajian bagi projek sepanjang 688 kilometer bernilai RM55 bilion itu, dilaksanakan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dan Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL), laporan Berita Harian.

Menurutnya lagi, pada awalnya projek terbabit hanya membabitkan landasan tunggal atas rekaan trek dwiformasi, tetapi ada kajian baharu sedang dilaksanakan SPAD dan MRL bagi melihat keperluan dibuat landasan berkembar.

“Hasil kajian akan diumumkan dalam masa terdekat. Sudah tentu pertimbangan kita membabitkan kos dan keputusan awal sebelum ini mengambil kira aspek kelajuan, keselamatan dan keselamatan. Namun jika landasan berkembar, sudah tentu pengurusannya lebih cekap dan lebih baik, terutama dalam aspek jadual serta kelajuan,” katanya di Dewan Rakyat, semalam.

Projek mega ini melibatkan kos keseluruhan dianggarkan sebanyak RM55 bilion, iaitu bagi fasa pertama melibatkan empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor. Laluan ECRL bermula di terminal pengangkutan bersepadu (ITT) Gombak akan berakhir di Wakaf Bharu, Kelantan, dengan 23 stesen perhentian di antaranya. Kemudian fasa kedua akan dilaksanakan dan menghubungkannya sehingga ke Pelabuhan Klang. Kelajuan tren akan mencecah 160 kilometer sejam dan ia akan membawa penumpang serta kargo.