Bagi mencatatkan pulangan modal, projek Transit Aliran Massa (MRT) perlu mencapai sekurang-kurangnya 250,000 sehari. Timbalan Menteri Kewangan Datuk Othman Aziz berkata, buat masa ini MRT telah mencapai antara 130,000 hingga 140,000 penumpang sehari, laporan Bernama.

“Projek MRT merupakan projek jangka panjang dan bukanlah sebuah projek yang boleh memperoleh pulangan pelaburan dan pulangan modal dalam masa yang singkat. Kita menjangkakan, apabila projek MRT, projek perumahan dan komersial telah siap sepenuhnya, kita akan dapat mencapai hasrat dan sasaran untuk ‘breakeven'(mencatat pulangan modal),” ujar Othman.

Kenyataan beliau itu adalah bagi menjawab soalan tambahan Datuk Seri Ahmad Hamzah (BN-Jasin) yang ingin tahu punca pendapatan MRT untuk menanggung kos keseluruhan projek pembinaan MRT, di Dewan Rakyat hari ini.

Tambahnya lagi, setakat ini terdapat enam stesen yang belum diguna pakai sepenuhnya iaitu Kwasa Damansara, Kwasa Sentral, Kampung Selamat, Sungai Buloh, TRX dan Merdeka 118 kerana projek-projek tersebut masih belum siap sepenuhnya.

Othman turut menjelaskan bahawa kos keseluruhan projek pembinaan MRT laluan 1, 2 dan 3 mencecah sehingga RM100 bilion.