Semasa Bangkok International Motor Show 2018, wakil kami yang berada di sana sempat singgah ke kawasan pameran Yamaha, dan terus tertarik kepada sebuah motosikal konsep yang diletakkan di atas pentas. Ia adalah Motoroid T03, yang sebelum ini pernah ditampilkan di Tokyo Motor Show tahun lepas.

Motoroid T03 adalah sebuah motosikal konsep masa hadapan yang menggunakan teknologi Artificial Intelligence, dan dalam satu video promosinya, ia sudah pun boleh berfungsi. Motosikal ini boleh mengesan muka serta pergerakan, seterusnya memudahkan operasi oleh pengguna.

Satu lagi keistimewaan Motoroid adalah ia boleh mengimbangkan badannya secara sendiri. Apabila ia sudah mengesan pemiliknya berada berhampiran, dan arahan diberi untuk memanggilnya, Motoroid akan datang kepada pemilik secara sendiri dalam kelajuan rendah.

Selain itu, Yamaha juga menyatakan Motoroid mahu membawa pengalaman Kando kepada penggunanya. Kando dalam bahasa Jepun bermaksud satu gabungan rasa puas dan keterujaan tinggi yang dinikmati apabila mendapat sesuatu yang sangat berharga.

Secara keseluruhannya, Motoroid T03 mempunyai ukuran 2,060 mm panjang, 600 mm lebar dan 1,090 mm tinggi. Perincian teknikal motosikal ini tidak diberitahu secara mendalam, cuma dinyatakan ia menggunakan motor elektrik yang terletak di belakang dan bateri lithium ion. Berat keseluruhan pula adalah 213 kg.