Bagi kemudahan orang ramai membuat semakan dan membayar kompaun trafik dengan lebih pantas dan secara dalam talian, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah melancarkan aplikasi mudah alih ‘DBKL Mobis.

Menurut Datuk Bandar Kuala Lumpur Tan Sri Mhd Amin Nordin Abd Aziz, aplikasi itu boleh dimuat turun secara percuma menerusi Google Play Store bagi pengguna Android dan App Store untuk pengguna peranti IOS.

Katanya, aplikasi ini memudahkan orang ramai membuat semakan dan pembayaran serta-merta dengan lebih pantas tanpa perlu hadir ke kaunter atau menunggu notis dihantar ke rumah.

Beliau berkata aplikasi itu akan dipertingkatkan dengan tambahan dua lagi modul iaitu Modul Semakan dan Bayaran Cukai Taksiran serta Modul Semakan dan Bayaran Lesen Perniagaan yang dijangka siap pada Ogos ini, laporan Bernama

Malah aplikasi itu turut menyediakan talian Hotline DBKL serta senarai lokasi Pejabat Kaunter Bayaran yang dihubungkan terus kepada aplikasi pandu arah menerusi ‘Waze’ dan ‘Google Map’.

Tambahnya lagi, penghasilan aplikasi mudah alih inisiatif kakitangan DBKL itu sekali gus meningkatkan produktiviti, kualiti penyampaian perkhidmatan DBKL serta tahap kepuasan pelanggan.

“Orang ramai disaran merebut peluang tawaran diskaun yang masih berjalan untuk selesaikan bayaran kompaun sebelum ia berakhir pada 30 Jun ini,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan aplikasi baharu itu hari ini.