Bagi membantu menyelesaikan segala pertikaian melibatkan syarikat perkhidmatan e-hailing dan pemandunya, kerajaan bersedia untuk mempertimbang bagi mewujudkan sebuah tribunal berkenaan dengannya.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nancy Shukri, setakat ini segala pertikaian yang wujud antara kedua-dua pihak dikendalikan oleh Jabatan Pengurusan Aduan di bawah Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), laporan Bernama.

“SPAD tiada lagi cadangan untuk wujudkan tribunal, ini adalah kerana terdapat satu bahagian di SPAD yang dikenali sebagai CMD yang uruskan semua aduan dan isu berkaitan (pertikaian). Semua aduan yang dimaklumkan akan ditangani secara pentabiran atau ‘case basis’ dan diberi maklum balas mengenai isu ditimbulkan,” katanya pada sesi pertanyaan jawab lisan di persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Ia adalah bagi menjawab soalan Nurul Izzah Anwar (PKR-Lembah Pantai) yang ingin tahu sekiranya kerajaan boleh mewujudkan tribunal untuk menyelesaikan masalah berkenaan.