Antara manifesto yang dijanjikan oleh Barisan Nasional (BN) Johor untuk Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) ialah menaiktaraf Lebuhraya Utara-Selatan di negeri berkenaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah bersetuju untuk membenarkan janji berkenaan oleh BN Johor iaitu menaiktaraf lebuhraya terbabit daripada empat lorong menjadi enam lorong demi kemudahan dan keselesaan rakyat khususnya penduduk Johor.

“Lebuhraya (Utara Selatan) Ayer Hitam ke Johor Bahru padat terutama pada hari minggu. Jadi, saya izinkan masuk dalam Manifesto BN Johor, tetapi saya nak (BN) menang besar… tak nak menang ‘sipi-sipi’. Masuk dalam manifesto tawaran kita (naik taraf lebuh raya) untuk rakyat Malaysia, Bangsa Johor,” katanya kepada pemberita semalam.

Nampaknya semua parti politik sedang berlumba-lumba mencanang manifesto terbaik demi memancing pengundi dalam PRU14. Harap jika menang, semua janji dalam manifesto itu ditunaikan, bukan setakat “cakap kosong”. Ini termasuklah mengurangkan harga kenderaan baharu di Malaysia, penghapusan tol secara berperingkat dan sebagainya.