Implementasi caj Permit Masuk Kenderaan (VEP) kepada semua kenderaan berdaftar di negara asing yang memasuki Malaysia melalui Tambak Johor dan Lebuh raya Linkedua dijangka bermula hujung bulan ini, menurut Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Aziz Kaprawi dalam laporan Bernama.

Menteri berkenaan menjelaskan lagi bahawa sistem VEP berkenaan kini sedang menjalani ujian bersama ‘Touch ‘n Go e-Wallet’ bagi tujuan pembayaran caj jalan raya (RC) tanpa tunai. Perlaksanaan sistem tersebut juga akan melibatkan kerja-kerja pengubahsuaian, pemasangan infrastruktur dan pembangunan sistem integrasi melibatkan (JPJ) Jabatan Pengangkutan Jalan, PDRM (Polis Diraja Malaysia) dan Kastam (Jabatan Kastam Diraja Malaysia).

“Selain itu penyelasaran prosedur dengan agensi-agensi yang berada di pintu sempadan juga perlu dimuktamadkan sebelum pelaksanaan VEP,” kata Abdul Aziz ketika menjawab soalan Anuar Abdul Manap (BN-Sekijang) dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat.

AppleMark

Menurutnya lagi tag VEP berkenaan yang menggunakan teknologi pengecaman frekuensi radio (RFID) dan diintegrasikan dengan sistem pembayaran tanpa menggunakan wang tunai yang dibangunkan ‘Touch ‘n Go’, akan turut dilaksanakan di laluan Malaysia-Thailand tahun ini.

Sebagai tambahan, Abdul Aziz berkata kementerian bercadang untuk melaksanakan teknologi RFID yang boleh mengesan kenderaan klon dan mengenal pasti saman tertunggak kepada kenderaan tempatan pada awal tahun depan. Kerajaan juga kini sedang berbincang dengan pihak Touch ‘n Go untuk memberi tag RFID secara percuma kepada rakyat.

Abdul Aziz turut menyatakan, sehingga kini kira-kira 450,000 kenderaan dari Singapura melalui kedua-dua laluan itu setiap bulan dengan melibatkan kutipan RC sebanyak RM150 juta.