Jaguar Land Rover Malaysia telah melancarkan secara rasmi model F-Pace permulaan, iaitu yang dikuasakan enjin Ingenium petrol empat silinder 2.0 liter. Sebelum ini, SUV pertama Jaguar tersebut ditawarkan di Malaysia dalam satu varian sahaja, iaitu yang dikuasakan oleh enjin petrol V6 3.0 liter supercharged.

Untuk F-Pace 2.0L ini, tiga trim ditawarkan bermula dengan Prestige pada harga RM425,800, R-Sport Mid-spec RM476,800 dan R-Sport Hi-spec RM498,800. Melihat kepada varian tertinggi F-Pace 2.0L ini, ia adalah RM100,000 lebih murah berbanding F-Pace 3.0L V6 Prestige pada harga RM598,800. Harga ini termasuk GST, tetapi tanpa insurans, dan didatangkan bersama jaminan lima tahun, program Jaguar Care, servis percuma lima tahun atau 65,000 km dan bantuan tepi jalan tiga tahun.

Semua tiga trim yang ditawarkan ini masih menggunakan enjin sama, iaitu unit 2.0 liter turbo yang mampu menghasilkan 250 PS dan 365 Nm tork (kurang 90 PS dan 85 Nm berbanding 3.0L V6). Dipadankan bersama transmisi automatik lapan kelajuan ZF 8HP45 dan pacuan semua roda, SUV ini boleh memecut 0-100 km/j dalam masa 6.8 saat. Ada juga satu lagi versi yang ditala untuk menghasilkan 300 PS, tetapi masih tidak diberitahu akan tiba di Malaysia.

Menurut Jaguar, transmisi pada F-Pace 2.0L ini lebih kompak dan ringan berbanding unit 8HP70 yang digunakan pada model V6 supercharged. Pada transmisi ini, terdapat torque converter yang mempunyai penyerap yang boleh mengurangkan gegaran semasa di kadar rpm rendah.

Model ini juga datang dengan Configurable Dynamics, yang membolehkan pemandu memilih tetapan antara Normal atau Sports, untuk mengubah tindak balas pendikit, kotak gear dan stereng. Turut diberi adalah suspensi Adaptive Dynamics yang dapat mengubah tetapan suspensi bergantung kepada aktiviti pecutan, selekoh, pendikit dan pedal brek.

Dari aspek penampilan, ia tidak banyak beza dengan model 3.0L. Muka hadapan sebahagian besarnya adalah sama dengan terdapat lampu utama LED, gril mesh besar, bahagian bawah bampar dengan lampu DRL LED dan air curtain. Kelengkapan standard lain adalah rim 20 inci, pintu but kuasa letrik dan bumbung panoramik.

Varian R-Sport Hi-spec pula mendapat tambahan sistem kamera keliling 360 darjah, adaptive cruise control dengan queue assist dan panel instrumen digital penuh 12.3 inci dengan empat tema grafik. Anda juga boleh melihat lebih lanjut spesifikasi F-Pace ini di CarBase.my.

GALERI: Jaguar F-Pace 2.0L Ingenium R-Sport


GALERI: Jaguar F-Pace 2.0L Ingenium R-Sport Black Pack