Naza Engineering & Construction Sdn Bhd (Naza EC) telah dianugerahkan satu kontrak bernilai RM450 juta oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk membina jalan bertingkat tiga lorong satu hala dari Jalan Langgak Golf ke Bulatan Kampung Pandan.

Jalan bertingkat ini mempunyai panjang 2.8 kilometer dan juga akan menghubungkan beberapa laluan lain termasuk Jalan Bukit Bintang, Jalan Kampung Pandan, Lebuh Raya Maju (MEX) dan Setiawangsa Pantai Expressway (SPE) yang kini masih dalam pembinaan.

Dijangka mengambil masa selama dua tahun untuk dibina dan siap pada pertengahan tahun 2019, jalan yang dinamakan sebagai Tun Razak External Road ini akan dapat membantu mengurangkan kesesakan di Jalan Tun Razak dan mampu menampung sekitar 2,400 kenderaan pada waktu puncak.

Majlis pecah tanah projek ini dilakukan pagi tadi, sambil dihadiri oleh timbalan menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Loga Bala Mohan, ketua setiausaha kementerian Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Adnan Md Ikhsan, Datuk Bandar Kuala Lumpur, Tan Sri Mhd. Amin Nordin Abd Aziz, pengerusi eksekutif bersama Naza Corporation Holdings Sdn Bhd, SM Nasarudin SM Nasimuddin dan timbalan pengerusi eksekutif Naza Corporation Holdings Sdn Bhd, SM Faliq SM Nasimuddin.

Jalan bertingkat ini tidak akan dikenakan sebarang bayaran atau tol, dan dijangka dapat memberi kelegaan kepada pengguna Jalan Tun Razak kerana ia adalah jalan utama untuk keluar dari Kuala Lumpur. Projek ini sudah pun berjalan sejak 10 Julai 2017 dan dijangka siap pada 9 Julai 2019.