Bahang pilihanraya makin terasa, dan bermacam ‘tawaran’ diberikan kepada pengundi oleh kesemua parti yang bertanding, termasuk tawaran-tawaran untuk sistem pengangkutan.

Pagi tadi kami menyiarkan berita bahawa Barisan Nasional akan memansuhkan kutipan tol untuk pengguna motosikal di Jambatan Pulau Pinang, dan yang terbaharu ini parti yang sama berjanji akan mengurangkan kadar sehingga 50% untuk tol Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) jika mereka dapat menawan Terengganu.

Pengumuman tersebut dinyatakan oleh timbalan perdana menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai salah satu perkara dalam manifesto 20-poin parti berkenaan untuk Terengganu ketika berkunjung ke negeri di Pantai Timur berkenaan.

“Kami akan mengurangkan kadar tol di LPT2 sehingga 50% secara berperingkat,” kata menteri besar Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman selepas merasmikan jentera pilihanraya Barisan Nasional Kuala Berang.

Buat masa sekarang, kenderaan Kelas 1 yang melalui lebuhraya itu bermula di Karak hingga ke Kuala Terengganu akan dikenakan bayaran RM43.30. Kadar berkenaan dikira berdasarkan kiraan 12 sen untuk setiap kilometer.