Majlis Penasihat Kerajaan dijangka bakal membuat pengumuman berkenaan konsesi tol seluruh negara minggu hadapan, kata salah seorang ahli majlis berkenaan, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dalam laporan Malay Mail.

Bekas gabenor Bank Negara berkenaan ditemui selepas berberapa siri taklimat dan mensyuarat yang diadakan hari ini, dan beliau berkata Majlis Penasihat kini sedang dalam usaha untuk bekerjasama dengan semua pemegang kepentingan dan berusaha keras bagi mencari jalan penyelesian terbaik.

“Keputusan akan dilakukan secepat mungkin kerana mereka (pemegang kepentingan) sepatutnya perlu kembali kepada kami minggu hadapan. Usaha adalah sangat, sangat tegang buat masa sekarang.”

“Kesemua kami adalah sangat komited untuk hadir dengan penyelesaian yang memberikan faedah terbaik untuk semua rakyat Malaysia yang menantikan perkara yang lebih baik. Kami harap kami dapat merealisasikannya,” kata Zeti kepada wartawan.

Selain Zeti, majlis penasihat tersebut turut dianggotai oleh bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin, bekas presiden dan CEO Petronas Tan Sri Hassan Marican, hartawan Tan Sri Robert Kuok dan ahli ekonomi Professor Jomo Kwame Sundaram. Pemansuhan tol ini merupakan salah satu perkara yang dinyatakan dalam manifesto pilihanraya umum ke-14 Pakatan Harapan.