BMW Motorrad HP4 Race mungkin motosikal paling mahal yang pernah kita saksikan setakat ini, yang dikeluarkan oleh BMW. Hal itu tentunya bersebab — ia merupakan jentera litar yang menampilkan tahap kejuruteraan tertinggi oleh BMW terhadap sesebuah motosikal yang pernah dihasilkan syarikat itu – memberi saingan kepada kehadiran jentera-jentera lain seperti Ducati 1299 Superleggera dan Honda RC213V-S.

Model ini sebenarnya sudah pernah dipertontonkan untuk khalayak di Malaysia tahun lalu, dan kali ini sebuah lagi unit sebenar untuk pasaran tempatan dipamerkan untuk mereka yang mungkin berminat untuk memilikinya. Oktober tahun lalu, harga yang dikenakan padanya ialah RM520,900. Tetapi, dengan kadar sifar GST yang diumumkan, harganya kini RM29,480 lebih murah.

Enjinnya menggunakan spesifikasi unit empat silinder 999 cc padanya adalah sama seperti jentera lumba yang digunakan dalam Endurance dan World Superbike Championship (WSBK), mampu menghasilkan 215 hp pada 13,900 rpm dan 120 Nm tork pada 10,000 rpm. Tahap rpm tertinggi juga ditingkatkan menjadi 14,500, daripada 14,200 rpm pada model S 1000 RR. Kotak gear enam kelajuan yang digunakan adalah unit lumba dengan nisbah yang rapat.

Selain enjin dan elektronik yang mempunyai persamaan kategori seperti jentera lumba pasukan BMW, bahagian suspensi pula lebih berprestasi, sama seperti unit seperti yang digunakan dalam WSBK dan MotoGP, iaitu fork Ohlins FGR-300 serta batang spring Ohlins TTX 36 GP. Bahagian lain yang menggunakan unit sama seperti jentera lumba adalah termasuk lengan ayun dan brek dengan piston titanium.

Di sebalik panel badan motosikal ini, terdapat kerangka serta rim gentian karbon sepenuhnya, dan ini menjadikan HP4 Race sebagai motosikal pertama di dalam dunia yang menggunakan bahagian seperti itu. Ini sekaligus menjadikan ia lebih ringan, iaitu secara keseluruhannya cuma 172 kg (berat basah).

Menjadikan jentera ini lebih istimewa, setiap satu daripadanya dipasang dengan tangan, dan dikeluarkan dalam jumlah yang terhad, iaitu 750 unit sahaja untuk seluruh dunia. Dan kalau anda belum tahu, ia sebenarnya hanya untuk kegunaan di dalam litar, dan tidak boleh di daftarkan untuk kegunaan atas jalan raya. Kiranya ini jentera untuk melepas gian dalam litar sahaja.

Gabungan warna Lightwhite uni/Racingblue metallic/Racingred unik pada HP4 Race adalah warna HP Motorsport yang baru dan motosikal ini didatangkan dengan jaminan dua tahun tanpa had batuan.