Sebelum proses homologasi untuk penyertaannya ke kancah Kejuaraan Rali Dunia (WRC) dalam kategori WRC2 hujung bulan ini, jentera rali binaan Mellors Elliot Motorsport, Proton Iriz R5 telah pun melakukan ujian terakhir bagi memuktamadkan talaan serta penggunaan komponen.

Ujian berkenaan dilakukan pada sebuah kawasan dengan permukaan jalan batu kerikil yang lasak, berdebu serta panas, namun Iriz R5 telahpun menghabiskan keseluruhan ujian dengan jarak 200 km tersebut.

“Ujian yang hebat dengan Proton Iriz R5 minggu lalu, ia sememangnya panas dan berdebu tetapi dengan masa berkualiti dalam 200 km dan talaan cuaca kering yang sangat baik, adalah selamat untuk mengatakan bahawa tidak terasa kami melakukan perjalanan sejauh itu kerana kereta ini begitu mudah untuk dipandu”, kata Oliver Mellors, pemandu Proton Iriz R5 berkenaan dalam catatan akaun Facebook miliknya.

Dalam video diatas dapat dilihat Iriz R5 berkenaan benar-benar dipandu secara maksima. Ketika ujian ini, Oliver Mellors dibantu juruarah Max Freeman yang menggantikan Ian Windress bermula Cambrian Rally 2018 yang berlangsung Februari lalu.

Proton Iriz R5 dijana enjin petrol turbo 4B11T dari Mitsubishi Lancer Evolution X yang telah diturunkan kapasitinya dari 2.0 liter kepada 1.6 liter (bagi membolehkan ia diiktiraf dalam kategori R5), digandingkan bersama transmisi dari Xtrac dan juga sistem pacuan semua roda. Untuk suspensi, ia akan diberikan set penyerap hentak dari Reiger, dan turut menerima sistem brek dari Brembo. Seluruh kawalan elektronik jentera ini pula akan menerima peralatan dari Cosworth.

Ia telah membuat kemunculan sulung di Good Festival of Speed tahun lalu. Selepas itu, Iriz R5 telah pun berlumba dalam tiga perlumbaan – menjadi juara di Rally Stage Goodwood Festival of Speed, mencapai kedududukan podium di Malton Forest Rally, dan juara di Grizedale Stages Rally. Ia juga telah diuji oleh lagenda serta juara dua kali WRC, Marcus Gronholm dan diberikan maklum balas yang sangat positif.

Bulan lalu, Proton telah menayangkan Iriz R5 di Malaysia namun ia hanyalah sebuah replika. Walaupun sekadar replika, kereta berkenaan sebenarnya turut dibina oleh MEM di UK, dan menggunakan kit-kit badan asli sama seperti jentera sebenar.