Malaysia Speed Festival (MSF), iaitu satu siri acara perlumbaan telah menjalin kerjasama dengan Kolej Automotif TOC dalam usaha untuk meningkatkan lagi industri permotoran. Melalui kerjasama ini, pelajar TOC boleh memilih kursus pengajian ‘MSF Motorsports Apprentice’ yang juga akan melibatkan latihan di persekitaran sebenar (waktu perlumbaan).

Antara topik terlibat adalah seperti keselamatan acara perlumbaan dan pengawasan, kawalan perlumbaan dan disiplin pemandu, pemasaan dan pemilihan, penyediaan badan dan casis, pengubahsuaian enjin dan penyediaan, aerodinamik asas, penggantungan serta pengujian dan strategi. Graduan kursus ini kemudiannya akan bersedia dengan pengalaman teknikal yang akan membuka peluang pekerjaan dalam siri perlumbaan.

Sewaktu kursus juga, syarikat permotoran lain turut akan dijemput untuk memberi ceramah, antaranya termasuk Fawster Suspension, K-Tech Suspension, Hankook Motorsports Malaysia dan Proton R3 Motorsports. Kursus pengajian ‘MSF Motorsports Apprentice’ ini akan bermula pada bulan hadapan.

“MSF ingin secara aktif menyumbang kepada pembangunan para pekerja pengetahuan sukan motorsport yang akan membangun industri motorsport yang berkesinambungan yang dapat menyumbang secara positif kepada ekonomi negara,” kata Adian Yein, Pengetua MSF.