Ekoran pemansuhan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) mulai 1 Jun ini, Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) memaklumkan bahawa kadar parkir baharu akan dikenakan di sepanjang Laluan MRT Sungai Buloh-Kajang (SBK).

Ia hanyalah melibatkan kemudahan Park and Ride yang dikendalikan oleh MRT Corp iaitu di stesen Sungai Buloh, Phileo Damansara, Maluri, Taman Midah, Taman Suntex, Bandar Tun Hussein Onn, Bukit Dukung dan Sungai Jernih. Di mana mulai esok, bayaran parkir di Kemudahan Park and Ride bagi pengguna MRT adalah RM4 bagi setiap kemasukan sehari.

Bagi pengguna yang menggunakan kemudahan parkir tetapi tidak menggunakan MRT akan dikenakan kadar parkir berbeza bergantung kepada lokasi kemudahan Park and Ride yang digunakan. Penunggang motosikal akan dikenakan bayaran RM1 bagi setiap kemasukan sehari di semua kemudahan Park and Ride.

Klik untuk besarkan

Kemudahan parkir lain di sepanjang Laluan SBK seperti di Kwasa Damansara, Kwasa Sentral, Bandar Utama, Pusat Bandar Damansara dan Kajang adalah dikendalikan oleh syarikat luar.

Menurut MRT Corp, pihaknya telah bertemu dengan syarikat terbabit dan menasihati mereka agar menyemak semula kadar parkir berdasarkan GST sifar. Walau bagaimanapun, ia adalah terpulang kepada syarikat terbabit untuk melaksanakan sebarang perubahan pada kadar parkir yang dikendalikan itu.