Menurut menteri kewangan Lim Guan Eng, harga untuk petrol RON 97 akan diapungkan mengikut harga pasaran semasa bermula 7 Jun ini, lapor The Star. Tarikh tersebut telah disahkan oleh Lim pada satu sidang media semalam dan turut menambah bahawa harga untuk petrol RON 95 dan diesel Euro 2M akan terus kekal pada harga RM2.20 dan RM2.18 seliter.

Beliau menyatakan bahawa dengan menstabilkan harga bahan api ini merupakan salah satu usaha bagi mengembalikan wang kepada rakyat Malaysia serta menggalakkan pertumbuhan “ekonomi sebenar”, dalam masa yang sama membolehkan rakyat berjimat sehingga RM3 bilion.

Lim juga mengesahkan bahawa kerajaan akan memberikan subsidi tersasar bagi kereta dengan kapasiti enjin di bawah 1,300 cc dan motosikal di bawah 125 cc, namun ia perlu ditunda dahulu buat masa sekarang. Perkara ini merupakan salah satu janji 100-hari selepas pemerintahan dalam manifesto Pakatan Harapan untuk Pilihanraya Umum ke-14 lalu. Menurut manifesto tersebut, mekanisma pemberian subsidi ini akan menggunakan kad identiti untuk setiap individu yang berhak bagi mengelakkan sebarang penipuan.

Menteri tersebut menjelaskan dalam laporan New Straits Times, subsidi tersebut akan ditunda dan hanya akan dijalankan setelah situasi kewangan negara bertambah baik kelak.

“Walaupun kerajaan ingin melaksanakan semua janji 100 harinya, namun kerajaan juga mempunyai tanggungjawab fiskal dan tidak akan mengulangi kesilapan kerajaan dahulu dengan menyebabkan masalah kewangan yang tentunya akan membawa negara ke arah muflis jika tidak dibendung. Jika keadaan kewangan negara bertambah baik dalam tempoh 100 hari, kita akan laksanakan, tetapi jika tidak kita akan tunggu sehingga ia baik,” jelasnya.