Bagi meningkatkan kesedaran dalam kalangan pengguna jalan raya, kerajaan negeri Kedah bakal mengemukakan usul mengenai pemasangan kerusi keselamatan kanak-kanak dalam kenderaan kepada kerajaan Persekutuan.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pertanian dan Asas Tani, Pengangkutan dan Pembangunan Insan negeri, Azman Nasrudin, beliau melihat tahap kesedaran masyarakat mengenai pentingnya pemasangan ‘child seat’ masih rendah dan ia boleh mengundang risiko kecederaan atau kematian apabila berlaku kemalangan, lapor Bernama.

“Kita akan cuba usulkan cadangan yang boleh dilaksanakan dalam usaha meningkatkan kesedaran masyarakat, antaranya perbincangan antara kerajaan Persekutuan dan pengeluar kerusi kanak-kanak ini agar harganya dijual pada tahap mampu milik tanpa mengabaikan aspek kualiti.

“Keduanya, aspek kempen kesedaran perlu diperbanyak dan dipelbagaikan agar masyarakat mendapat informasi mengenai cara pemasangan “child seat” yang betul,” katanya pada kepada pemberita selepas merasmikan Pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya Sempena Aidilfitri Peringkat Negeri Kedah 2018 semalam.

Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Kedah, Chan Pei Hong pula berpendapat, masih ramai ibu bapa yang tidak mengetahui cara pemasangan kerusi khas kanak-kanak itu dengan betul, sehingga mengundang kecederaan atau kematian terhadap bayi atau kanak-kanak.

“Pemasangan kerusi kanak-kanak ini digalakkan untuk bayi atau kanak-kanak berusia empat tahun ke bawah, dan pemasangan “child booster seat” bagi kanak-kanak berusia empat hingga tujuh tahun. Namun pemasangan yang salah boleh menyebabkan mereka tersepit dengan beg udara atau tercampak, seterusnya mengakibatkan anggota badan patah atau cedera.

“Sedikit hentakan khususnya membabitkan bahagian kepala, boleh membawa maut apabila pemandu menekan brek kecemasan, walaupun kenderaan dipandu pada kelajuan 20 atau 30 km/j,” katanya lagi.